SKINN & ULL

Här går jag igenom allt du behöver veta för att sköta dina skinnprodukter på bästa sätt


Skötsel av fårskinn och lammskinn

För lång hållbarhet av fårskinn och lammskinn vädra och skaka skinnet ofta. Mindre smuts i ullen tvättas bort med ljummet vatten ev. med lite ullschampo. Tvätta ej skinnen i onödan.

Tvätt av fårskinn och lammskinn:

Om lammskinnet eller fårskinnet ändå behöver tvättas.

Maskintvätt på 30 ullprogram eller handtvätt.

Använd milt schampo pH3 ,5-5,5

Torka hängande eller liggande på galler sträck lätt.

Skölj av mindre fläckar för hand

Vädra och skaka skinnen.

Lädersidan på ett skinn kan ofta fälla lite när det är nytt, om man  har det i en soffa eller fåtölj kan det därför vara bra att lägga något emellan tex ett lakan speciellt om du vill använda skinnet på ett mörkt tyg. Du kan lätt få bort fällningen med en lätt fuktad trasa eller en klädrulle.

Du kan även innan du lägger det i soffan torka av det med en lättfuktad trasa/handduk med lite sköljmedel på.

Alla skinn kan ha små hål eller slipskador på lädersidan, det är naturligt att det blir så och sker ofta under beredningen.


Skötsel av västar och mössor

Vaxade skinn: Kan återfettas med ofärgad läderfett om det blir torrt på ytan. Tänk på att det mörknar något när du fettar in det. Ullen kan borstas upp med en gles karda eller borste. Häng ut och vädra. Om det blir blött häng det luftigt i normal rumstemperatur.

Mockaskinn: Ytan är behandlad mot väta, efter en tids användning kan du spraya med mockaspray som skyddar mot smuts och väta. Får du fettfläckar på skinnet behandlas det så snabbt som möjligt, du häller rikligt med potatismjöl på och låter ligga ett par timmar därefter borstar du bort det med en mjuk borste. Om plagget blir blött häng det i vanlig rumstemperatur och låt torka, om det är prickar kvar efter regn borsta med handen eller en mjuk borste. Häng ut och vädra plagget så håller det sig fint länge.

Mössor kan du vända ut och in och vädra ute gärna i lite fuktig väderlek, borsta med karda eller gles borste om ullen blivit lite trist




Krom. Är det farligt?

De som inte känner till hur det förhåller sig är ibland rädda och osäkra när de hör ordet krom. Därför får vi ofta förklara hur det ligger till.
Vi använder hos Tranås Skinnberedning främst kromsulfat, ett grönt kromsalt, som garvämne.

Det som används är 3-värt (trivalent) krom som är ofarligt.
Eftersom man har använt detta garvämne i 150 år och funnit att det är det bästa sättet att få lätta, smidiga skinn med god tvättbarhet, så används det fortfarande till 85 - 90 % som garvämne i världen. I ullen finns inga kromrester och det krom som finns är bundet i lädret.
Det är alltså helt ofarligt! Annars skulle man inte få använda det. Man har inte kunnat påvisa några skadeverkningar vid användandet av 3-värt krom.
Kromgarvat läder finns i skinnmöbler, läderskor, väskor, skärp mm.

Det som kan skapa osäkerhet är, att man ofta i debatten inte skiljer på 3-värt och 6-värt krom.
Den gulröda kromvarianten 6-värd krom är giftig och cancerframkallande och har använts företrädesvis inom lackeringsindustrin.





Ullängd på fårskinn och lammskinn:

Pälskilppt 1,8 cm

Dessa skinn endast lammskinn använder vi till kläder såsom lammskinnsvästar, vantar, mössor mm. Lammskinn med den kortare ullängden på 1,8 cm är även lämpliga till att klä möbler med.

Plädklippt 3,5 cm

Vanligaste ullängden på fårskinn och lammskinn är 3,5 cm, denna längd passar utmärkt till soffor, fåtöljer, i bilen, på köksstolar, bänkar, utemöbler, på golvet till bebisar och i sängen eller där du tycker att du vill sitta mjukt, varmt och skönt.

Långhåriga ca 10 cm.

Långhåriga skinn är extra maffiga, fylliga med silkeslena lockar som omfamnar dej i soffan eller blir en skön matta på golvet framför brasan. Långhåriga lammskinn är ej tvättbara.






Tvätt lammullströjor & stickade produkter

Maskintvätt ullprogram 30 grader eller handtvätt med ulltvättmedel 

Torka liggande gärna på ett galler sträck lätt i sömma så den behåller sin form.

Vädra lammullströjorna  häng gärna ut i fuktig väderlek. 




Ja, men kromallergi då?

Jo, det förekommer men är väldigt sällsynt. När vi tog fram våra tvättbara skinn för drygt femton år sedan diskuterade vi detta med våra läkarkonsulter.
Det svar vi fick av allergologer och från Statens Bakteriologiska Laboratorium var:

"Kromallergi är mycket ovanligt. Det ska inte sammanblandas med nickelallergi som är mycket mer frekvent. Kromallergi förekommer på samma sätt som att en enstaka människa är överkänslig för ett udda ämne.

Denna text är tagen från Tranås Skinnberedning där vi bereder alla våra fårskinn och lammskinn.